Analiza Riscurilor Utilizarea Terminalelor Mobile În Depozite Frigo

Există mult mai multe aspecte de luat în considerare decât doar rating-ul de temperatură atunci când alegi un computer mobil de mână sau o tabletă – sau chiar un cititor RFID, un scanner de coduri de bare, o imprimantă de etichete sau un dispozitiv purtabil – pentru utilizarea în depozite frigo (sau pe vreme rece).

Experții în mobilitate au spus-o înainte, dar materialele de marketing și vânzări, precum fișele tehnice, pot fi prea simplistic – sau prea tip de listă. Acestea pot dezvălui fiecare componentă a dispozitivului și ratingul, dar nu ne oferă neapărat contextul despre de ce aceste componente sau ce ratinguri contează. Ca rezultat, poate fi ușor să facem o greșeală de calcul în privința modului în care acele specificații se traduc în cazul de utilizare specific al tău.

De exemplu, aproape fiecare specificație tehnică pentru un laptop sau o tabletă mobilă va lista temperatura de operare și temperatura de depozitare a dispozitivului, împreună cu alte toleranțe de mediu, cum ar fi umiditatea și șocul termic. Cu toate acestea, ceea ce majoritatea specificațiilor nu vă vor spune este că doar rating-ul de temperatură nu face automat un laptop sau o tabletă mobilă potrivit pentru utilizarea obișnuită în acele intervale de temperatură. Aceasta este în special valabilă pentru dispozitivele utilizate în medii de lanț de aprovizionare în care angajații se pot deplasa de mai multe ori pe zi între medii mai calde și mai reci.

Să zicem că angajații tăi intră și ies constant din unitățile de depozitare la rece sau se deplasează între o curte sau o rampă de încărcare la rece și un spațiu de depozitare mai cald. De fiecare dată când apare o tranziție rapidă de temperatură, există riscul ca pe dispozitivul pe care îl utilizează să se formeze condens, ceea ce poate afecta performanța dispozitivului și productivitatea personală a acestora. Când acea condensare se acumulează și ecranul începe să se aburească, angajații tăi vor întâmpina dificultăți în a vedea lista de sarcini sau harta. Este posibil să le fie chiar dificil să scaneze un cod de bare, deoarece scanerul poate nu va putea vedea codul de bare prin fereastra aburită.

Unii angajații se pot găsi mereu încercând să șteargă condensul extern de pe ecran, ceea ce devine o distrație. Alții pot aștepta până se limpezește, ceea ce provoacă întârzieri. Există și posibilitatea ca condensul să se acumuleze în interiorul dispozitivului, încețosând ecranul sau fereastra scannerului. În cel mai rău caz, condensul intern ar putea deteriora piesele dispozitivului, forțându-l să fie trimis în service pentru reparații. Chiar dacă aveți dispozitive de rezervă disponibile pentru lucrători, aceștia tot trebuie să întrerupă activitatea pentru a schimba dispozitivul. Acest lucru ar putea deranja complet fluxul de lucru.

Pe aceeași linie, utilizarea unui dispozitiv greșit în medii reci ar putea afecta frecvența de reîmprospătare a ecranului și reduce ciclurile bateriei. Indiferent dacă ecranul se aburește, temperaturile scăzute vor reduce rata de reîmprospătare a ecranului dacă nu este corect atenuată cu un încălzitor. Aceasta va deveni rapid frustrant pentru utilizator. De asemenea, va fi frustrant dacă trebuie să schimbe constant bateriile deoarece acestea nu rezistă pe durata întregului schimb (pentru că s-au răcit prea mult.)

De aceea este atât de important să întrebi despre impactul anumitor specificații ale dispozitivelor asupra cazului tău de utilizare potențial și să întrebi despre specificații care pot lipsi din fișele tehnice. Niciodată să nu presupui că doar o clasificare a temperaturii de operare sau de stocare face un dispozitiv (sau perifericele sale) potrivit pentru utilizare în lanțul frigorific sau în medii reci.

Având acest lucru în vedere, să menționez câteva aspecte la care ar trebui să fii atent atunci când alegi un computer mobil portabil, o tabletă sau chiar un computer montat pe vehicul, care va fi utilizat în congelatoare, depozite reci sau alte medii reci.

  1. Clasificarea etanșării – Aceasta este cunoscută în mod obișnuit ca și clasificarea de protecție (IP). Doriți să căutați cel puțin o clasificare IP65, deși IP66 sau IP67 poate fi mai bună în funcție de mediul dvs. Veți dori ca dispozitivul să fie cât mai etanș posibil, inclusiv porturile I/O, pentru a preveni pătrunderea umidității în interior și a evita riscul de condens în timpul fluctuațiilor de temperatură.
  2. Incalzitoare integrate – Chiar daca un calculator mobil sau o tableta este clasificat pentru o plaja extrem de larga de temperaturi de functionare, singurul mod in care va fi cu adevarat folosibil in medii in care vor exista schimbari rapide de temperatura (adica, trecerea intre frigidere si o podea fierbinte de depozit) este daca are si elemente de incalzire incorporate. Acestea sunt concepute pentru a preveni formarea de inghet si condens pe ecran si pe fereastra scanerului, precum si in interiorul dispozitivului, in jurul componentelor cheie precum conectorii, placa, bateria si ecranele. Incalzitoarele erau aproape exclusiv pentru calculatoarele montate pe vehicule, dar sunt tot mai des intalnite si in calculatoarele mobile portabile si tabletele rezistente.
    Asigură-te că întrebi când și cum funcționează încălzitoarele. Ele pornesc și reglează automat sau au nevoie de intervenție manuală pentru a funcționa corect? Confirmă și dacă încălzitorul funcționează în toate cazurile de utilizare sau doar atunci când dispozitivul este montat. De exemplu, la tabletele robuste Zebra ET60/Zebra ET65 Series pregătite pentru congelator, încălzitorul se activează doar atunci când dispozitivul este blocat în suportul pentru stivuitor. Același lucru se aplică și la încălzitorul tastaturii.
  3. Baterii interschimbabile – Deoarece nu toate dispozitivele cu rating pentru temperaturi scăzute vor avea opțiuni de încălzire, este important să alegeți dispozitive cu opțiunea de baterie care păstrează căldura sau este caldă de schimb. Astfel, atunci când temperatura scăzută afectează în cele din urmă ciclul bateriei, angajații dvs. pot reporni rapid dispozitivul și să continue activitatea. De asemenea, dacă dispozitivul va fi folosit în temperaturi de îngheț, luați în considerare alegerea unuia cu o baterie dedicată pentru congelator. Bateriile mobile standard se opresc la -20 C, în timp ce bateriile pentru congelator nu au această limitare.
  4. Designul dispozitivelor – Multe dispozitive cu rating pentru temperaturi scăzute și congelatoare vor avea caracteristici unice care le fac mai rezistente la temperaturi extreme. De exemplu, acestea pot avea ecrane cu Gorilla Glass optici legate, suprafețe plate care împiedică acumularea de gheață, canale de scurgere care elimină condensul înainte ca gheața să se acumuleze și materiale speciale care pot rezista la scăderi în medii de îngheț. (Multe materiale plastice pot deveni casante la temperaturi de îngheț și pot suferi daune când sunt scăpate.)
  5. Evaluări periferice – Chiar dacă dispozitivul dvs. poate rezista elementelor, angajații dvs. vor fi încetiniți dacă tastatura sau cablurile îngheață. Pe măsură ce apar condensul sau gheața topită se scurge în zona tastaturii atunci când utilizatorii părăsesc camera frigorifică, tastele se pot îngheța atunci când utilizatorii se întorc în camera frigorifică, făcând imposibilă introducerea sau recuperarea datelor necesare. Așadar, în funcție de cazul de utilizare, s-ar putea să aveți nevoie de o tastatură încălzită de atașat la dispozitiv (în special la o tabletă montată pe vehicul) sau de cabluri rezistente la îngheț pentru a conecta un scanner de coduri de bare independent la un computer mobil. De asemenea, ar trebui să vă asigurați că căștile și alte dispozitive purtabile pot tolera aceleași condiții.
  6. Compatibilitate cu mănuși – Dacă dispozitivul va fi utilizat în medii reci, cel care îl folosește probabil va purta mănuși. Asigurați-vă că ecranul tactil (și butoanele în general) sunt compatibile cu mănușile. Căutați ecrane tactile rezistive, deoarece acestea funcționează mai bine cu mănuși mai groase decât ecranele tactile capacititive, sau echipați-vă angajații cu mănuși compatibile cu ecranele tactile care îmbunătățesc experiența utilizatorului.
    Este, de asemenea, important să confirmați dacă dispozitivele și accesoriile sunt “potrivite pentru congelator” sau “pregătite pentru frig” și dacă sunt “fără condens” sau “rezistente la condens”. Zebra, evidențiaza aceste diferențe în fișele de specificații tipărite și online, precum și în ghidul de mobilitate pentru lanțuri frigo. Cu toate acestea, nu toți furnizorii vor face acest lucru. Deci, întrebați întotdeauna.

Ce se întâmplă cu alte tipuri de dispozitive mobile?

Acum că știți ce face ca un computer mobil sau o tabletă să fie potrivită pentru utilizare în medii reci, s-ar putea să vă întrebați în legătură cu alte tipuri de dispozitive. Se aplică aceleași sfaturi? Ei bine, am întrebat câțiva colegi ce este cel mai important de luat în considerare când vine vorba de imprimante mobile, scanere de coduri de bare și cititoare RFID. Iată ce au spus ei:

Terminale mobile purtabile

Deși multe computere mobile purtabile pot avea o clasificare de rezistență la frig, Zebra WT6300 este singurul computer mobil din clasa sa cu o clasificare pentru utilizarea în congelator. Asta se datorează faptului că are o baterie cu clasificare pentru congelator, împreună cu o clasificare de rezistență la cădere care confirmă că va supraviețui în cele mai reci temperaturi. (Vă amintiți de acele plasticuri fragile?) Dacă nu aveți nevoie de un dispozitiv purtabil cu clasificare pentru congelator, dar doriți unul cu clasificare pentru frig, căutați modele cu ecrane tactile optimizate pentru mănuși, o clasificare IP mai mare și un interval larg de temperaturi de operare și stocare.

Imprimantele mobile

Pe lângă alegerea unei imprimante cu o gamă largă de temperaturi de funcționare și stocare, există câteva caracteristici suplimentare care ar fi benefice în medii reci. De exemplu, este recomandat să alegeți o imprimantă mobilă cu un mod de compensare a temperaturii reci, deoarece echilibrează și optimizează vitezele de imprimare pentru a permite o performanță mai bună a imprimării la temperaturi mai scăzute. Cu unele imprimante mobile, veți observa o scădere a calității de imprimare pe măsură ce temperatura scade. Cu toate acestea, modelele cu un mod de compensare a temperaturii reci vor furniza în mod constant o calitate de imprimare clară, chiar și la temperaturi reci.

În plus, clasificarea IP contează aici, deși IP54 este considerată adesea acceptabilă pentru majoritatea imprimantelor mobile utilizate în medii reci. Dacă simți că ai nevoie de o imprimantă mobilă cu clasificarea IP65, s-ar putea să trebuiască să adaugi un accesoriu de exoschelet (care este ușor de găsit/atașat).

Desigur, alegeți o imprimantă mobilă cu butoane mari deoarece utilizatorii vor purta mănuși. Acest lucru va crește precizia și va reduce frustrarea utilizatorului. De asemenea, optați pentru imprimante mobile cu afișaje color mari și ușor de citit. În afară de aceasta, majoritatea caracteristicilor recomandate ar fi similare cu cele recomandate în medii tipice de depozitare, transport, logistică și teren: capacitatea de a actualiza firmware-ul în timpul deplasării, baterii de capacitate mare, rezistență la cădere și șoc, instrumente de gestionare la distanță, etc.

Un ultim lucru: Va trebui să folosiți etichete cu coduri de bare și RFID rezistente la frig pentru imprimare, deoarece șocul termic și condensul reprezintă o problemă și pentru aceste consumabile. Există anumite etichete care utilizează un adeziv unic pentru toate temperaturile, care poate rămâne lipit la temperaturi scăzute cuprinse între -40°F (-40°C) și -75°F (-59°C) și care pot fi lipite pe suprafețe la temperaturi scăzute cuprinse între -20°F (-28.9°C) și -40°F (-40°C). Există, de asemenea, etichete care vă pot ajuta să confirmați că bunurile sensibile la temperatură au rămas în limitele acceptabile de la punctul de fabricație până la punctul de vânzare (retail) sau punctul de administrare (farmaceutic). Puteți afla mai multe despre acestea aici.

Cititoare RFID

Există cititoare portabile de etichete RFID și sleduri RFID considerate extrem de rezistente și pregătite pentru utilizarea în lanțul de frig, mai ales datorită gamei lor extreme de temperaturi de operare și de depozitare, ratingului de umiditate non-condensantă și ratingului IP. Dacă alegeți să utilizați acești cititori RFID, asigurați-vă că sunt asociați cu calculatoare mobile care sunt, de asemenea, evaluate pentru utilizarea în medii de operare extreme. În caz contrar, calculatorul mobil poate să nu funcționeze așa cum vă așteptați și să vă împiedice capacitatea de a colecta date despre etichetele RFID. Așadar, în funcție de cazul dvs. de utilizare, este posibil să fiți mai bine serviți de cititori RFID fixe care au fost făcuți special pentru cazurile de utilizare în lanțul de frig și pentru utilizarea pe ușile frigiderelor. Am colaborat cu una dintre cele mai mari lanțuri de restaurante cu servire rapidă (QSR) din lume și cu unul dintre cei mai mari furnizori de ingrediente congelate pentru a dezvolta un sistem RFID pentru lanțul de frig care poate fi utilizat pentru urmărire și identificare, gestionarea inventarului și altele. Prin urmare, dacă aveți nevoie de funcționalități RFID în medii de lanț de frig (sau chiar doar în depozite frigorifice), este recomandat să consultați un inginer de soluții RFID specializat în tipul dvs. de aplicație.

Scanere coduri de bare

Nu există atât de multe componente de calcul sensibile în scannerele de coduri de bare independente ca în terminalele mobile și tablete, așa că principalele aspecte de luat în considerare aici sunt intervalul de temperatură de operare și de depozitare, clasificarea IP (etanșeitate) și clasificarea cablului. Cu toate acestea, există suporturi disponibile pe piață care sunt concepute pentru a elimina riscul de aburire și probleme legate de îngheț în timpul nefolosirii. Dacă aceasta este o preocupare pe care o aveți, puteți afla mai multe despre ele aici.

#

În cazul în care ați ratat acest lucru: Zebra a introdus în 2023 primul scaner Bluetooth purtabilă a industriei.

#

Așa cum întotdeauna, dacă nu sunteți sigur ce dispozitiv este cel mai potrivit pentru mediul și cazul dvs. de utilizare, vă rugăm să contactați echipa Zebra. Avem o mare experiență în proiectarea și implementarea tehnologiilor mobile (și a rețelelor wireless conectate) în medii de lucru și terenuri cu temperaturi scăzute și am învățat multe despre ce funcționează bine și ce nu. Vom fi foarte sinceri cu privire la ceea ce va funcționa cel mai bine și la ce alegeri de dispozitive ar putea dezamăgi odată ce sunt utilizate pe deplin. (Există un motiv pentru care nu pretindem că toate dispozitivele Zebra sunt pregătite pentru temperaturi scăzute, chiar dacă aproape toate au gamă de temperaturi de operare și de depozitare extreme.) Sper că vom auzi curând de la voi.

#

Similar Posts