Ghid Complet Tipuri Coduri De Bare Și Utilizări

Un ghid complet al tipurilor de coduri de bare și cum să le utilizați

Dacă activați în domeniul producției sau al vânzărilor cu amănuntul, este posibil să fiți familiarizați cu codurile de bare. Cu toate acestea, este posibil să aveți întrebări cu privire la natura, selecția și clasificarea lor. Acest articol își propune să ofere răspunsuri cuprinzătoare la astfel de întrebări.

Un cod de bare este o serie tipărită de linii paralele utilizată pentru introducerea datelor într-un sistem de calculator. În mod obișnuit, produsele din magazine sunt dotate cu o etichetă lipită pe ambalajul lor, care prezintă linii și numere unice care servesc pentru colectarea informațiilor referitoare la produs.

Codurile de bare sunt scanate la casa de marcat, dezvăluind prețul și descrierea produsului pe ecran. Datele recente indică o creștere a utilizării codurilor de bare, în special a codurilor QR, cu 18,8% dintre consumatori raportând o creștere începând cu septembrie 2020. Cu toate acestea, diversitatea abundentă a tipurilor de coduri de bare poate face identificarea dificilă. Prin urmare, este furnizată o prezentare generală cuprinzătoare a tuturor tipurilor de coduri de bare.

Care este tipul standard de cod de bare?

Nu există un format standard pentru codurile de bare. Cu toate acestea, acestea au anumite caracteristici specifice, în funcție de modul în care sunt create. Diferite tipuri de coduri de bare diferă în următoarele moduri:

  • Mărimea
  • Capacitate
  • Materialul folosit
  • Liniaritate
  • Cerința de verificare a sumei de control (checksum)

Mărimea codului de bare depinde de obicei de aplicația sa și de mașina folosită pentru scanarea acestuia. Capacitatea unui cod de bare se referă la toate combinațiile de caractere cu care vine. Aceasta depinde de setul de caractere pe care îl suportă.

Lățimea celei mai înguste bare a codului de bare poate fi o măsură a densității sale. Cantitatea de suprafață care poate fi scanată pe codul de bare indică liniaritatea sa. Unele formate de coduri de bare vin cu o porțiune standardizată pentru a verifica dacă informațiile extrase sunt corecte. Aceasta se numește sumă de control.

Este numărul din partea dreaptă a codului de bare. Scanerele efectuează calcule pe cifrele din cifrul de control pentru a se asigura că rezultatele sunt corecte. Dacă rezultatele sunt corecte, veți auzi un bip de la scanner. Acești factori variază pentru diferite tipuri și utilizări ale codurilor de bare, iar conștientizarea acestora vă poate ajuta să alegeți cel mai potrivit format de cod de bare pentru dvs.

Aici avem o resursă excelentă despre tipuri de coduri de bare. Aruncă o privire!

Care este cel mai comun tip de cod de bare?

Unul dintre cele mai folosite tipuri de coduri de bare este UPC (Universal Product Codes). Acest cod de bare este folosit pentru etichetarea produselor de retail. Este găsit pe aproape fiecare produs de pe piață și în toate magazinele de alimente din România. Este format dintr-un număr de 12 cifre. Fiecare produs primește un număr unic de către GS1, care formează primele șase cifre ale codului de bare. Următoarele cinci cifre sunt atribuite de producătorul produsului. Fiecare produs are un UPC unic, pe care producătorii îl folosesc pentru identificare.

Aceste coduri de bare îi ajută să scaneze și să urmărească digital produsul. Multe programe excelente de management, cum ar fi AutoID, vin cu tehnologia de scanare a acestor coduri de bare pentru a urmări corespondența și pachetele. Aceasta ajută utilizatorii să știe pe unde se află coletul lor și când îl vor primi. Alte tipuri comune de coduri de bare includ:

  1. Code 39
  2. Code 128
  3. GS1-128
  4. Codabar
  5. EAN-13 and EAN-8
  6. ITF-14

1. Code 39

Codul 39 permite utilizarea cifrelor și a caracterelor. Numele său a fost derivat din faptul că putea codifica doar aproximativ 39 de caractere. Cu toate acestea, numărul acestora a crescut acum la 43. Este cel mai frecvent utilizat în industria auto.

2. Code128

Acest cod de bare a fost inventat recent. Poate codifica toate caracterele din setul de caractere ASCII 128. Poate codifica numere, caractere și semne de pronunție, permițând utilizarea unei game ample de caractere. De aceea, este un cod de bare puternic care poate stoca aproape orice tip de date. În principal, este utilizat în logistică, transport și distribuția comenzilor.

3. GS1-128

Acest cod de bare este un purtător de date creat pentru ca transferul de informații între companii să fie mai ușor. Acesta vine cu o listă de identificatori de aplicații care îi permit nu doar să codifice datele, ci și să definească semnificația acestora.

4. Codabar

Codabar este o simbolistică foarte ușor de imprimat. Este utilizată în laboratoare foto, medicale și facturi. Aceasta codifică până la 16 caractere și poate fi produsă fără ajutorul unui calculator prin utilizarea numerelor consecutive. De asemenea, este un cod de bare cu verificare automată. În loc să scaneze informații incorecte, acesta va înregistra datele inexacte ca scanare greșită, minimizând erorile de scanare.

5. EAN-13 and EAN-8

Aceste coduri de bare sunt folosite în mod obișnuit în Europa. Ele sunt întâlnite în mod obișnuit pe produsele de consum precum alimente, încălțăminte și îmbrăcăminte și sunt scanate la punctul de vânzare. EAN-13 acoperă 13 cifre, iar EAN-8 este format din 8 cifre. Acesta din urmă este deosebit de util pentru scanarea obiectelor cu un spațiu mic de etichetă, cum ar fi bomboanele.

6. ITF-14

Acest cod de bare este o combinație între codurile de bare de punct de vânzare și cele logistice. Folosește un număr de 14 cifre și poate face față toleranțelor de imprimare ridicate. Acest lucru poate fi deosebit de util atunci când codurile de bare trebuie imprimate pe carton. Acest cod de bare este de obicei utilizat pentru produsele comerciale care nu necesită nicio interacțiune POS (punct de vânzare).

Diferite combinații de coduri de bare

Codurile de bare folosesc linii de lățimi diferite pentru a reprezenta un număr de 12 sau 13 cifre. De aceea, combinațiile posibile pe care le poate reprezenta pot fi de până la 10^13 combinații diferite. Codurile de bare sunt disponibile în două tipuri diferite: coduri de bare lineare și coduri de bare matrice bidimensionale.

1. Codurid e Bare Lineare

Acestea constau în linii și spații de diferite lățimi care generează modele specifice. Un exemplu de cod de bare liniar sunt codurile de bare UPC.

2. Coduri de Bare Matrix

Pe de altă parte, codurile Matrix sunt o modalitate bidimensională de a reprezenta datele. Sunt similare cu codurile de bare liniare, dar sunt capabile să reprezinte mai multe date per unitate de suprafață. Acestea arată ca pătrate sau dreptunghiuri care pot conține numeroase puncte mici. Exemple de tipuri de coduri de bare 2D sunt codurile QR, EZcode, Nexcode și altele.

Există o mulțime de modalități de a codifica datele pentru codurile de bare, iar fiecare codificare constă din combinații diferite. Acest lucru înseamnă că, codurile de bare nu se vor epuiza niciodată!

Care este diferența dintre un cod QR și un cod de bare?

Ghid Complet Tipuri Coduri De Bare Și Utilizări,Care Este Tipul Standard De Cod De Bare?,Care Este Cel Mai Comun Tip De Cod De Bare?,Diferite Combinații De Coduri De Bare,Care Este Diferența Dintre Un Cod Qr Și Un Cod De Bare?,Cum Poți Identifica Tipul Unui Cod De Bare?

Pentru afacerile de producție, urmărirea inventarului este vitală. De aceea, acestea utilizează etichete pe produsele lor, astfel încât clienții lor să poată ști unde se află în linia de asamblare și când va fi în mâinile lor. Clienții pot utiliza și aceste date de urmărire pentru a rezolva o multitudine de probleme.

Cu toate acestea, companiile trebuie să decidă ce tipuri de coduri de bare să folosească. Alegerea principală este între un sistem de coduri de bare unidimensionale sau tipuri de coduri de bare 2D, cum ar fi codurile QR. Principalele diferențe între codurile de bare și codurile QR sunt următoarele:

BarcodesQR Codes
Codurile de bare pot fi scanate pe o singură linie.Codurile QR pot fi citite atât pe orizontală, cât și pe verticală.
Datele plasate pe dungi sunt limitate.Codurile QR au o altă dimensiune care poate deține informații.
Informații limitate la numărul produsului și locația acestuia.Oferă informații suplimentare, cum ar fi locul unde a fost fabricat produsul, reparațiile și starea produsului.
Scanarea codurilor de bare 1D este mai ieftină.Echipamentele pentru scanarea codurilor de bare 2D erau mai scumpe

În trecut, scanarea codurilor de bare 2D nu era la fel de ieftină ca scanarea codurilor de bare liniare. Aceasta se datora necesității de a acoperi două dimensiuni în loc de una singură. Diferența de preț a echipamentului de scanare a fost unul dintre dezavantajele semnificative ale codurilor QR. Cu toate acestea, asta nu mai este o problemă acum.

Asta se datorează faptului că acum codurile QR pot fi scanate rapid prin intermediul dispozitivelor mobile. Noile aplicații de urmărire a pachetelor și gestionare a poștei vin cu tehnologie OCR care scanează eficient codurile QR și ajută utilizatorii să-și urmărească pachetul. Conform statisticilor, aproximativ 25 până la 30% din populația din țările dezvoltate folosesc codurile QR.

Ghid Complet Tipuri Coduri De Bare Și Utilizări,Care Este Tipul Standard De Cod De Bare?,Care Este Cel Mai Comun Tip De Cod De Bare?,Diferite Combinații De Coduri De Bare,Care Este Diferența Dintre Un Cod Qr Și Un Cod De Bare?,Cum Poți Identifica Tipul Unui Cod De Bare?

Cum poți identifica tipul unui cod de bare?

Deoarece există atât de multe tipuri de coduri de bare disponibile, cititorii ar putea fi confuzi cu privire la care este care. Dacă nu identificați corect codurile de bare, nu veți putea decide care tip de cod de bare se potrivește cel mai bine afacerii dvs.

Cel mai bun mod de a identifica codurile de bare liniare este prin modelele de început și de sfârșit. Acestea îi spun cititoarelor de coduri de bare unde să înceapă și să se oprească, iar compararea lor poate ajuta la identificarea diferitelor tipuri de coduri de bare.

Ghid Complet Tipuri Coduri De Bare Și Utilizări,Care Este Tipul Standard De Cod De Bare?,Care Este Cel Mai Comun Tip De Cod De Bare?,Diferite Combinații De Coduri De Bare,Care Este Diferența Dintre Un Cod Qr Și Un Cod De Bare?,Cum Poți Identifica Tipul Unui Cod De Bare?

Pe de altă parte, codurile de bare 2D pot fi identificate prin compararea formelor și a modelului de găsire. O marcă unică care există în toate codurile de bare de același format este denumită model de găsire. Acestea pot fi folosite pentru a identifica diferite coduri de bare 2D.

Un exemplu de modele de găsire sunt modelul pătrat unic din centrul fiecărui cod aztec.

Întrebări frecvente

Haideți să trecem prin câteva întrebări frecvente despre codurile de bare.

Q: Ce semnifică numerele de pe codul de bare?

Numerele de pe codul de bare sunt unice pentru produsul pe care îl cumpărați. Există 12 numere pe un cod de bare UPC-A standard. Iată ce înseamnă cifrele:

Prima cifră este identificatorul de sistem care ajută la clasificarea tipului de produs.

Exemple de coduri standard de produs Universal sunt cifrele zero, unu, șase, șapte și opt.

Produsele grele, cum ar fi carnea, sunt identificate prin numărul 2.

Produsele legate de sănătate sunt identificate prin numărul 3.

Patru este numărul rezervat pentru articolele care nu sunt alimente.

Numerele cinci și nouă sunt folosite pentru a identifica cupoanele.

După prima cifră, există două seturi de câte cinci numere în mijloc. Primul set corespunde numărului producătorului și al doilea set se referă la numărul produsului. Cifra finală este folosită pentru scanarea erorilor și este folosită ca cifră de control.

De ce ar trebui să utilizați codurile de bare?

Scanarea codurilor de bare a devenit acum mai ușoară cu tehnologia adecvată. Proiectarea și imprimarea unui cod de bare sunt extrem de ieftine. Codurile de bare reduc șansa de eroare umană și ajută utilizatorii să ia decizii informate.

În cazul urmăririi livrării, informațiile despre comandă pot fi trimise rapid clienților, astfel încât aceștia să-și poată programa ziua în funcție de momentul în care trebuie să-și ridice pachetul. Codurile de bare sunt o opțiune excelentă pentru urmărirea diverselor date, fiind atât scumpe, cât și ușor de utilizat.

Similar Posts